IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest обезпечи заем на Техномаркет с дял от „Супер Боровец"

Заемът от 12 млн. евро е използван за погасяване на част от предишни задължения на Техномаркет към Raiffeisen

17:01 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Equest обезпечи заем на Техномаркет с дял от „Супер Боровец"

Инвестиционният фонд Equest Investments Balkans Ltd. (EIB) съобщи, че е обезпечил краткосрочен заем, отпуснат на неговото дъщерно дружество - веригата за електроника TechnomarketDomo NV, чрез дялове в друго свое дъщерно дружество - Borovets Investments EAD, което е мажоритарен собственик на компанията, която развива проекта с национално значение „Супер Боровец“.

Наскоро TechnomarketDomo е получил междинен заем на стойност 12 млн. евро от неназована българска банка за рефинансиране на предишни свои задължения.

Borovets Investments се контролира от Equest и оманския фонд State General Reserve Fund of the Sultanate of Oman, който от своя страна е миноритарен собственик в Equest. Двете компании притежават по 50% от българската компания, като са се съгласили да обезпечат дяловете си в нея в полза на банката кредитор.

Borovets Investments индиректно има дял от 67% в Рила Самоков – дружеството, което развива проекта Супер Боровец и притежава близо 2 млн. кв. м земи в курорта. Equest придоби дела си в проекта преди две години след инвестиция от 26 млн. евро.

Новият заем на Техномаркет, който е бил изтеглен на 15 юли, е с лихва от 9% и трябва да бъде изплатен за 12 месеца. Той е бил използван за погасяване на задължения към Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG.

През декември 2008 г. Equest и неговото дъщерно дружество Axis Retail NV, мажоритарен собственик на TechnomarketDomo, сключиха споразумение с Raiffeisen, според което TechnomarketDomo поема задължения от 65 млн. евро, които преди това бяха предоставени на други компании в групата на Equest с цел придобиването на веригата за електроника.

Като обезпечение банката е приела всички дялове, които Axis притежава в Техномаркет.

От Equest казват, че след дълги преговори с банката по отношение на гаранцията и евентуалните последици от неспазване на ангажиментите, които фондът има към нея, компаниите са решили, че е по-разумно да разменят гаранцията си от дялове в Техномаркет с такива в други активи от портфолиото на групата. От фонда определят Техномаркет като стратегически актив.

В началото на юли Equest осигури на Техномаркет акционерен заем от 8 млн. евро за изплащането на част от дължимите задължения към Raiffeisen. Той финансира този заем главно чрез продажбата на дял от 16,52%, който притежаваше в застрахователната компания Уника България АД.

По-рано тази година от фонда обявиха мащабна програма за продажбата на активи, за които смятат, че не са свързани с основната му дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още